Halis AVCI
KIRMIZI ET TÜKETİMİ
Bir kişinin sağlıklı beslenebilmesi için günde 100 gr, ayda 3,00 kg, yılda 36,00 kg kırmızı et yemesi gerekiyor.
***
Türkiye’de hayvancılık sektörü çok zayıftır, et üretimi çok azdır. Bundan dolayı et fiyatları çok yüksektir ve ihtiyacımız olan etin ancak üçte birini yiyebilmekteyiz.
Yılda 36,00 kg olması gereken kişi başına et tüketimi, Türkiye’de 13,00 kg dır.
Gelir dağılımının bozuk olması ve et üretiminin yetersiz olmasından dolayı kişi başına et tüketimini 13,00 kilonun çok altına inmiştir.
Bu verilere bakarak;
-‘Doya doya, kana kana et yiyemeyen vatandaşlarımızın olduğunu’ söyleyebiliz.
-‘Etin tadına bayramdan bayrama bakabilen vatandaşlarımızın olduğunu’ söyleyebiliriz.
-‘Etin kokusuna hasret vatandaşlarımızın olduğunu’ söyleyebiliriz.
-‘Etin tadını unutan vatandaşlarımızın olduğunu’ söyleyebiliriz.
***
Gelirimiz düşük, et fiyatları yüksek olunca, ihtiyacımız olan eti yiyemiyoruz. Yeterli miktarda et yiyemeyince; vitamin eksikliğinden, mineral eksikliğinden, protein eksikliğinden hastalanıyoruz. Doktorlardan çıkamıyoruz, eczanelerden çıkamıyoruz. Etten alamadıklarımızı; ilaçlardan almaya çalışıyoruz, serumlardan almaya çalışıyoruz.
***
Aşağıdaki Çizelge-1’de bazı ülkelerdeki kırmızı et tüketimi verilmiştir.
|
ÜLKE
|
KİŞİ BAŞINA
İDEAL
ET
TÜKETİMİ
(kg/yıl)
|
KİŞİ BAŞINA
ET
TÜKETİMİ
(kg/yıl)
|
|
ABD
|
36,00
|
46,00
|
|
Almanya
|
36,00
|
35,00
|
|
Fransa
|
36,00
|
39,00
|
|
İngiltere
|
36,00
|
45,00
|
|
Yunanistan
|
36,00
|
26,00
|
|
Türkiye
|
36,00
|
13,00
|
Çizelge-1: Ülkelerin Kırmızı Et Tüketimi.
Çizelge-1, Türkiye’de kırmızı et tüketiminin yerlerde süründüğünü göstermektedir.
***
Çizelge-2’de, bir ailenin günde, ayda ve yılda yemesi gereken kırmızı et miktarları verilmiştir.
|
AİLEDE
KİŞİ
SAYISI
|
GÜNLÜK
KIRMIZI ET
TÜKETİMİ
(gr)
|
AYLIK
KIRMIZI ET
TÜKETİMİ
(kg)
|
YILLIK
KIRMIZI ET
TÜKETİMİ
(kg)
|
|
1
|
100
|
3,00
|
36,00
|
|
2
|
200
|
6,00
|
72,00
|
|
3
|
300
|
9,00
|
108,00
|
|
4
|
400
|
12,00
|
144,00
|
|
5
|
500
|
15,00
|
180,00
|
|
6
|
600
|
18,00
|
216,00
|
Çizelge-2: Tüketilmesi Gereken Kırmızı Et Miktarları.
Çizelge-2’ye göre; dört kişilik eve; bir günde 400 gram kırmızı et, bir ayda 12,00 kg kırmızı et ve bir yılda 144,00 kg kırmızı et girmesi gerekmektedir.
Çizelge-2’de belirtilen miktarlarda kırmızı et tüketmeye parasal gücü olmayan ancak “gül gibi geçiniyoruz” diyenlerin oldukça fazla olduğunu biliyoruz. Kendi refahlarından vazgeçen bu kişiler, başkalarının refahını artırmak için yaşadıklarını bilmiyorlar.