Halis AVCI

TÜRKİYE'DE BALIK TÜKETİMİ

-Balık, insan sağlığı için çok önemli bir yiyecektir. Balıkta protein var, doymamış yağ asitleri(EPA-DHA-OMEGA-3) var, vitamin(A,B,D,E) var, mineral(iyot, selenyum, fosfor, magnezyum, çinko, potasyum, sodyum) var,

-Balık; kalp ve damar, şeker, kanser, hastalıklarından korur. Beyin gelişimini sağlar, bağışıklık sistemini geliştirir, diş ve kemikleri geliştirir, göz gelişimini sağlar.

-Balıktaki olumlu etkilerin sağlanabilmesi için; bir kişinin haftada 300 – 450 gram, yılda 15,60 – 23,40 kg balık tüketilmesi gerekiyor.

 

Yıl

Balık

Avı

(ton)

Değişim

(%)

Türkiye

Nüfusu

Değişim

(%)

2002

493.446

100,00

68.598.878

100,00

2006

409.945

83,08

70.188.780

102,32

2010

399.656

80,99

73.722.988

107,47

2014

231.058

46,83

77.695.904

113,26

2018

222.024

44,99

82.003.882

119,54

2022

254.535

51,58

85.279.553

124,31

Çizelge-1: Türkiye’de Denizlerde Avlanan Balık.

Çizelge 1’de görüldüğü gibi Türkiye’nin nüfusu artarken balık avı azalmaktadır. Bunun sonucu olarak kişi başına balık tüketimi azalmaktadır, balık fiyatları artmaktadır ve asgari balık tüketimi(15,60 – 23,40 kg/yıl) yapılamamaktadır.

***

Yıl

Balık

Avı

(ton)

Türkiye

Nüfusu

Kişi Başına

Deniz Balığı

(kg)

2002

493.446

68.598.878

7,19

2006

409.945

70.188.780

5,84

2010

399.656

73.722.988

5,42

2014

231.058

77.695.904

2,97

2018

222.024

82.003.882

2,70

2022

254.535

85.279.553

2,98

Çizelge-2: Kişi Başına Düşen Deniz Balığı.

Çizelge-2’de görüldüğü gibi Türkiye’nin nüfusu artarken; denizlerde avlanan balık miktarı azalmaktadır, kişi başına düşen deniz balığı miktarı azalmaktadır.

***

Türkiye’de kişi başına balık tüketimi 8,00 kg dır. Bunun 3,00 kilosu denizlerden, 5,00 kilosu göl, baraj, dere ve ithalattan gelmektedir.

 

ÜLKE

İTHAL EDİLEN DENİZ ÜRÜNLERİ

Norveç

Uskumru, Fener, Mezgit, Kalkan

Hollanda

Barbun

İspanya

Kalamar

Afrika(Mısır, Senegal, Gine)

Lahos, Mercan, Dil, Barbun

Çizelge-3: Türkiye’nin Balık İthalatı.

***

Kişi Başına Balık Tüketimi;

Türkiye’de 8,00 kg.

Avrupa Birliği’nde 22,00 kg.

Dünya’da 16,00 kg.

***

İnsan sağlığı için çok önemli olan balığı niçin az tüketiyoruz?

Denizlerimizde balık kalmadığı için az balık tüketiyoruz, çok pahalı olduğu için az balık tüketiyoruz.

***

Türkiye denizlerinde bulunan palamut balığını alıp yiyemeyen, palamut balığının tadını bilmeyen milyonlarca insanımız var.

Türkiye denizlerinde bulunan lüfer balığını alıp yiyemeyen, lüfer balığının tadını bilmeyen milyonlarca insanımız var.

Türkiye denizlerinde bulunan kalkan balığını alıp yiyemeyen, kalkan balığının tadını bilmeyen milyonlarca insanımız var.

Balıktan alamadığımız mineralleri, vitaminleri ve proteini; ilaçlardan, haplardan ve serumlardan alarak ayakta kalmaya çalışıyoruz.

***

Denizlerimizde “üreme ortamı” kalmadığı için, “beslenme ortamı” kalmadığı için, “barınma ortamı” kalmadığı için, oksijen kalmadığı için avlanan balık miktarı günden güne azalmaktadır.

Avlanan balık miktarının azalması ve nüfus artışının yüksek olmasından dolayı “kişi başına düşen balık” miktarı günden güne azalmaktadır.

Bunlardan dolayı balık fiyatları artmaktadır ve balık tüketimi azalmaktadır.

Bunlardan dolayı avlanan balıklar, alım gücü yüksek olanların sofrasına gitmektedir.

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

Yorum Yaz


En fazla 500 karakter. 500 karakter kaldı.